miércoles, 24 de abril de 2013

Activitat 7

7. Compara ara  els personatges d'Eumolp i el Lúcid conseller. Què tenen en comú i què els diferencia? Per què et sembla que Espriu se serveix de la ironia i el distanciament a l'hora de comstruir aquests dos personatges?

  Eumolp, un poble bufó geperut. L'irònic i mordaç Eumolp és. en realitat, un  alter ego del mateix autor , un personatge que diu les veritats i que , entristit davant la crua realitat, decideix sacrificar i morir pel seu poble, com Antígona.
El Lúcid conseller és el nou personatge que apareix en aqusta obra, fa un paper similar a Eumolp, i  només a apareix en el tercer part i es com un personatge que es fa reflexionar sobre la realitat dramàtica de la guerra i la postguerra a la nostre país.
 Les paraules del Lúcid ens aboquen a una doble tragèdia : la de la heroïna i la de tota la col·lectivitat que no es pot salvar amb rebel·lia ni heroisme.

Són personatges inventats per Espriu 
Emolp és un personatge de l'any 39 i Lúcid conseller és el personatge que apareix en l'últim versió per criticar sobre el franquisme i una reflexió sobre el postguerra.

Eumolp i el Lúcid conseller són dos personatges
afegits per Espriu. Les semblances que tenen aquests dos personatges són que al
final de l' obra (Lúcid Conseller) no estan d’acord amb la condemna d'
Antígona, però en canvi no fan res per impedir-ho. Per l’altra banda tenenmoltes diferències com per exemple l’estil de vida, l’Eumolp és l’esclau de lafamília, no és respectat per ningú a part d' Antígona però en canvi el LúcidConseller és respectat ja que té un rol important en la ciutat. Una altradiferència que tenen és que l’Eumolp va anar contra la ciutat ajudant Antígona, però en canvi el Lúcid Conseller en cap moment ho ha fet sinó tot elcontrari, ell sempre ha seguit les normes de la ciutat i les ha respectat.aquests dos personatges perquè són personatges secundaris que no tenen un granrol en l' obra o un rol tan important com els altres personatges. Però quansucceeix l' acció mes important de l' obra (l’enterrament de Polinices)utilitza uns dels personatges menys importants perquè tingui una importànciamés gran de la que tenia abans.rol en l' obra o un rol tan important com els altres personatges. Però quansucceeix l' acció mes important de l' obra (l’enterrament de Polinices)utilitza uns dels personatges menys importants perquè tingui una importànciamés gran de la que tenia abans
utilitza uns dels personatges menys importants perquè tingui una importància
més gran de la que tenia abans




Espriu utilitza la ironia i el distanciament amb
aquests dos personatges perquè són personatges secundaris que no tenen un gran

rol en l' obra o un rol tan important com els altres personatges. Però quan
succeeix l' acció mes important de l' obra (l’enterrament de Polinices)


domingo, 21 de abril de 2013

ARGUMENT D'ANTÍGONA


· Pròleg


En la primera part l’autor vol demanar disculpes perquè s’ha atrevit densenvolupar el mite d’Antígona , un tema molt repetit. Aquest recur s’anomena “captatio benevolentia”.
L’obra es basa en un mite grec.

Laios, rei de Tebes, fill de Labdac, del llinatge de Cadmos, es casà amb Iocasta, germana de Creont. L a parella va tenir un fill, però Apol·lo li prohibí per motiu de que causaria la ruïna del país. Després, el rei ordena a la fi d'abandonar el nascut al bosc, però Edip és salvat i creix, vgorós i subtil.
El fill troba el pare deconegut en un camí i el mata, i es casa amb la seva  mare.Tenen fills: Antígona i Ismene, Etèocles i Polinices. Èdip és revelat pe seu doble crim,  Iocasta es penja, el fill incestuós es buida els ulls. Mort el pare, els dos germans es disputen el poder. Polinices és desposseït.

· Primera part

L’acció passa unes hores abans de ser atacat per la guerra, a la ciutat Tebes.
Els dos germans ( Polinicies i Etèocles)  lluiten pel poder i Antígona intenta aconsellar que no s' enfrontin però resulta que no , la guerra comença. I moren els dos germans . Per tant l'oncle Creont serà el nou rei .
Antígona i Ismene volen enterrar el cos del seu germà , però l'oncle no deixa.
Creont decideix enterrar el cos del germà ( Etèocles) , ....-----

· Segona part

Aquesta  part situem fora del palau.
Tirèsies ha de dir que Antígona que no enterra el cos del Polinicies per el orden,  però Antígona es nega i després Eumolp li ajuda .

· Tercera part


L'acció passa a dins del palau de Tebes.
El Creont volia intentar recuperar la situació de la guerra. 
Anunica que si no enterra el cos de Polinicies , a Tebes tendrà un mal futur , però Creont nio li fa cas. I després , Creont es avisat que el cost ja s'havia enterrat per Antígona en secret i per tant, Antígona es rebrarà un castig per aquesta acció. 
Aquesta tragèdia acaba justament quan Antígona anuncia que el mort no importa sino que sempre defensarà per la família.




miércoles, 3 de abril de 2013